Vandaag, vrijdag 5 oktober, was ik op de TEDx van TU Delft. Uitgenodigd door vrienden van de firma Hutspot — waarvoor dank.

Er waren veel goede, originele en inspirerende bijdragen van technische hotshots, bijv. over het zelfherstellende vermogen van wegenasfalt met toegevoegde ijzerdraadjes (moet je er wel elke 4 jaar een inductiecooker over heen laten rijden…), over de balans van rijdende fietsen (ook als er niemand opzit — en het heeft niets met het vliegwiel effect te maken), over het opwekken van electriciteit met vliegers, over het slim schoonmaken van door plastic vervuilde oceanen, over robots, en nog veel meer.

Te veel nerdies zagen de organisatoren wellicht niet zitten. Er waren muzikale intermezzo’s. En er waren ook bijdragen over softere onderwerpen. Op een tractor naar de Zuidpool! Waarom niet? Het was trouwens een fascinerende bijdrage van ’tractor-girl’ Manon Ossevoort die duidelijk maakte waarom ze het wél had gedaan.
Er was een bloemist uit Delft, Pim van den Akker, die “live” in zijn 18 minuten een kunstwerk maakte met bloemen en attributen, zeg maar. En en passant onthulde dat hij dyslectisch was én kleurenblind. Toch 7 boeken geschreven over zijn onderwerp, die zijn vertaald in 35 talen… Dit is zijn werkstuk (de onderkant had hij al gereed gemaakt voor het begin van zijn optreden)

Een van de wiskundemeisjes (Ionica Smeets) was er, niet zo soft. Zij maakte duidelijk dat (zelfs) een aantoonbare correlatie tussen 2 gegevensreeksen niet noodzakelijk een causaal verband onthult. Een mooi voorbeeld: al vanaf de jaren 60 is er onderzoek geweest waarin het verband gelegd wordt tussen het slapen van jonge kinderen met een lampje aan en het krijgen van bijziendheid op latere leeftijd. Empirisch onderzoek! Trouw zijn alle data verzameld en correlaties uitgerekend. Hier is onmiskenbaar een verband. Ouders! Leg uw kinderen te slapen in het donker, om te voorkomen dat…
Zelfde onderzoek, meer data en een ruimere kijk op causaliteit: het blijkt dat vooral bijziende ouders sneller geneigd zijn om een lampje te laten branden op de slaapkamer van hun jonge kinderen. En bijziendheid is een erfelijke eigenschap…

In het programma waren ook een paar video-vertoningen opgenomen van TED bijdragen van elders. Heel bijzonder was die van Sarah Kay, ook door mijn persoonlijke context — daar maak ik een apart artikel van.