Op de TEDx van TU Delft, waar ik vandaag was, werden naast live bijdragen ook highlights op video getoond van bijdragen elders aan TED’s.

Een ervan was die met Sarah Kay. Zij is dichteres en docent ‘spoken word poetry’ in de USA. Zij vertelt onder meer hoe ze — al vanaf haar 14e! — in de Bowery Poetry Club in Manhattan wekelijks optrad met haar gedichten, in samenspraak en strijd met andere “spoken word” dichters. Denk aan de poetry slams zoals we die in NL en in Europa kennen.

Zie het optreden van Sarah via de link onderin deze bijdrage. In het eerste deel spreekt ze in gedicht “B” haar denkbeeldige dochter toe met ‘wijsheden’. Een ervan is: “… there is nothing more beautiful than the way the ocean refuses to stop kissing the shore line, no matter how many times it’s sent away“. Op You Tube staat haar bijdrage, inmiddels bijna 1 miljoen keer bekeken, met ruim 2.300 reacties die het best zijn samen te vatten met “Wow!”. Bekijk de video. Het is heftig, het is Amerikaans, maar inderdaad … het is wow!

Voor mij en Marianne zit er aan de associatie met de poetry slam een persoonlijk element vast. Onze familie zit nogal ingewikkeld in elkaar, laten we zeggen dat we kinderen tot onze familie rekenen die op een of andere manier zijn “aangespoeld”. Een er van is Kira, we kennen haar al zo’n kleine 20 jaar. Wij zijn niet haar grootouders, maar toch beschouwen we haar als een kleindochter — aangespoeld inderdaad.

We zijn ontzettend trots op haar, want Kira is zo’n “spoken word” dichter, en met succes. Al eerder was ze succesvol op diverse poetry slams, zoals Festina Lente. Dit jaar was ze de winnaar van de NK Poetry Slam. Ze mocht naar Parijs, voor de wereldkampioenschappen. Ze heeft optredens op festivals waaronder Lowlands, binnenkort op Crossing Border. En … zo juist heeft ze haar eerste bundel gepubliceerd bij uitgeverij Podium onder de titel “Finse meisjes”.

Ook van Kira zijn er video’s. Meestal onverwacht opgenomen. Daardoor volstrekt niet Amerikaans, en heel verlegen eigenlijk. Wel krachtig… en authentiek.

Het optreden van Sarah Kay staat hieronder, als je dit via een iPad leest, klik hier.

https://youtube.com/watch?v=0snNB1yS3IE%3Frel%3D0