Tom Jonkman van Blikstroom maakte me attent op een aantal interessante TED presentaties.

De onderstaande presentatie is van Eli Pariser op de TED van februari 2011 in Long Beach. Kort en goed verhaalt hij hoe de traditionele, menselijke, “poortwachters” (zeg maar redacties, van kranten e.d.) in de wereld van free flow of information niet zijn verdwenen, hoewel je dat mocht verwachten door de grote beloften van het Web.
Ze zijn echter vervangen door robots, gealgoritmiseerde poortwachters. De plus kant is dat een ieder op maat gesneden persoonlijke info krijgt, ook uit “algemene” zoekmachines als Google, maar de min kant is dat deze info “tailored” is, zonder dat je weet wat er toegesneden is.

Pariser pleit voor het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid door de filter-algoritme bouwers om hun algoritmes inzichtelijk te maken en voor een deel aanpasbaar. Zijn parallel met de verantwoordelijkheid die redacties van traditionele media (kranten) in 1915 genomen hebben, wereldwijd, geeft te denken. Zo is er nog wel een aantal andere cruciale momenten te benoemen…

Pariser’s schrikbeeld van de ultieme verpersoonlijking is het Web dat slechts uit 1 persoon bestaat: YOU! Goed gevoed en geïnformeerd, maar zich volkomen onbewust van alle uitgefilterde informatie waar je misschien ook wel graag kennis van had genomen.

[Klik hier als je dit leest vanaf een iPad]

<!–
WriteFlash(' ‘);
//–>